BLOG | Met het oog op... digitalisering

De digitale ontwikkelingen volgen elkaar ontzettend snel op en zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Zowel op het werk, als in je privéleven kun je er bijna niet om heen. Digitalisering zorgt er o.a. voor dat we makkelijk informatie kunnen vinden, ervaringen kunnen delen, flexibeler kunnen werken en eenvoudig kunnen communiceren met mensen van over de hele wereld. Hoe digitaal zijn wij als Geestelijk Verzorgers van Saffier eigenlijk en hoe gebruiken we deze digitale middelen in ons contact met bewoners?

We rapporteren in PlanCare, we internetten en e-mailen erop los en we hebben een privé WhatsApp-groep, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Maar ook in het directe contact met bewoners zetten we digitale middelen in. Zo maken we gebruik van iPads en tablets bij groepsgesprekken en één-op-één gesprekken. Bij huiskamergroepen neem ik altijd mijn tablet mee. Het leuke daarvan is, dat je ter plekke iets kunt opzoeken wat op dat moment ter sprake komt; bijvoorbeeld een lied, een gedicht of een afbeelding. Soms weet iemand nog één regel van een lied en vraagt zich af hoe het ook alweer verder ging. Hoe mooi is het dan, wanneer je die ene regel kunt googelen om de rest van het lied te (her)vinden!

Ook bij één-op-één gesprekken kun je de iPad of de tablet gebruiken. Een collega vertelde over het contact dat zij had met een bewoonster die vroeger veel piano had gespeeld. Met behulp van YouTube kon ze samen met die bewoonster naar pianostukken luisteren die deze mevrouw zelf vaak gespeeld had. Ze genoot er zichtbaar van.

Zelf was ik eens op bezoek bij een bewoonster die dolgraag haar ouderlijk huis nog eens wilde zien. Fysiek was dat niet meer mogelijk. Maar wel via Google Street View! Het huis stond er nog. En ook het straatje waar zij als kind gespeeld had, was nagenoeg onveranderd.

Onze bewoners worden trouwens langzamerhand ook steeds handiger met de computer of de tablet. Ik herinner me een bewoonster die van haar kinderen een tablet cadeau had gekregen en zich daar kostelijk mee vermaakte. Vooral WordFeud (de digitale versie van Scrabble) was favoriet. Zo werd ik één van haar WordFeud-tegenstanders. Het ene na het andere potje speelden we. Via de chatfunctie wisselden we koetjes en kalfjes uit. Totdat zij opeens een spel liet verlopen; ze had niet binnen 48 uur gespeeld. Vreemd, dacht ik, dat is niets voor haar. De volgende dag ging ik naar haar toe. Wat bleek: ze was ingestuurd geweest naar het ziekenhuis en inmiddels weer terug, maar nog lang niet de oude. Ik kwam “als geroepen”! Nog voordat ik in PlanCare had kunnen kijken, had WordFeud me al gewaarschuwd dat er iets mis was…

Ik vergeet vast nog enkele toepassingen, maar het moge duidelijk zijn: digitaal werken is ook in de geestelijke verzorging niet meer weg te denken.