Toelichting op de kunstwerken van atelier Art To Remember (Domus Nostra)

Domus Nostra 18 09 04 278

De kunstenaars van atelier ‘Art To Remember’ wonen in Saffier locatie Domus Nostra en hebben allemaal het syndroom van Korsakov, een blijvende geheugenstoornis die voornamelijk veroorzaakt wordt door vitamine B1-tekort, meestal het gevolg van te weinig gevarieerd eten bij chronisch alcoholmisbruik. Het kenmerkt zich door desoriëntatie, vooral in tijd, en stoornissen in met name het kortetermijngeheugen. De maatschappij reageert vaak negatief op mensen met dit syndroom, terwijl iedereen het kan overkomen.

Atelier ‘Art To Remember’ exposeert met twee grote kunstwerken tijdens Art The Hague, van 2 t/m 6 oktober in de Fokker Terminal aan de Binckhorst in Den Haag, om zoveel mogelijk mensen te informeren over het syndroom van Korsakov, zodat vooroordelen worden weggenomen. En om te laten zien dat deze ziekte niet hoeft te betekenen dat je niets meer kan.

In 2017 heeft beeldend kunstenares Barbera Sterk samengewerkt met kunstzinnig therapeute Renate Volkert en de kunstenaars Christel, Nouria, Anneke, Ruth, Joop, Jan, Peter en Peet. Gezamenlijk hebben ze twee grote kunstwerken gemaakt van papiercollages, een techniek die Barbera zelf ook toepast. Ze werden in de zomer van 2017 voor het eerst tentoongesteld bij Ellen Cleyndert van HCH Gallery op het Noordeinde in Den Haag. Van iedereen is zijn ‘handtekening’ terug te vinden. Een verborgen getekend hartje met daarin ‘Peter loves Ruth’. Een toren die plotseling stopt, een schoenenwinkel (één van de kunstenaars is schoenverslaafd), een slijter, het begin van hun samenzijn en een bekende voetbalclub staan centraal. Zelfs de kunstenaars zélf zijn terug te vinden. Tijdens de expositie wordt enkele keren toelichting gegeven over de achtergrond van de kunstwerken:

Schema voor het verhaal achter de kunstwerken

• 2 oktober 18.00 uur
• 4 oktober 16.00 uur en 18.00 uur
• 5 oktober 16.00 uur en 18.00 uur
• 6 oktober 15.00 uur