Home Nieuws Zorginnovatie festival Ready Set Go groot succes!

Zorginnovatie festival Ready Set Go groot succes!

Saffier en Cardia organiseerden samen Zorginnovatie festival Ready Set Go bij Beeld & Geluid in Den Haag. Op 30 maart kwamen bijna 200 zorgmedewerkers samen om hierover na te denken. Behalve medewerkers uit de ouderenzorg, waren er ook collega’s van het zorgkantoor en zelfs studenten Verpleegkunde die graag meer wilden weten over het innoveren binnen de zorg. Hoe zorg je ervoor dat innovaties werken? Hoe kun je alle partijen betrekken bij een innovatie? En hoe leer je van briljante mislukkingen?

Een terugblik op een geslaagd festival vind je hier in… Ready, Set, Go!

Ready. Verbeeldingskracht.

Zijn we klaar voor innoveren en hebben we over mogelijke problemen nagedacht? Paul Iske, oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, vertelt als eerste spreker over de briljante mislukking van de eekhoornbrug. In 2012 werd hij gebouwd voor 144.000 euro over de N44 bij Den Haag. In welgeteld 6 jaar zijn er 11 eekhoorns over de brug gegaan om hun vriendjes aan de andere kant van de brug te ontmoeten. Is dit verspilling? Is dit een mislukking? Nee, het is een briljante mislukking. We leren van mislukkingen. Paul Iske heeft 16 faalpatronen ontwikkeld die ons helpen om hierover na te denken. De ‘lege plek aan tafel’ heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de eekhoornbrug niet werkte. Heeft iemand gedacht aan de eekhoorns? Hadden zij hier behoefte aan? Andere faalpatronen zijn bijvoorbeeld de Junk of de brug van Honduras. De Junk staat voor de kunst van het stoppen en de brug van Honduras gaat over het verplaatsen van een probleem. De rivier bleek na een overstroming een paar honderd meter te zijn verplaatst, hierdoor lag de brug niet meer over de rivier, maar ernaast… Paul Iske vertelde om successen te zien in gemist falen. ‘’Een succes is een gemiste mislukking.’’

Set. Oplossingskracht

Wouter Wolters, oprichter van Bureau Wisselstroom, nam ons mee naar de wereld van een oudere man en de hulpmiddelen die hij gebruikt. Deze man kreeg van zijn dochter een slimme wandelstok. Door deze wandelstok te gebruiken wordt geregistreerd hoeveel stappen hij zet. Zijn dochter krijgt hiervan een melding. Ook meneer krijgt meldingen: ‘Goed bezig’, ‘Ga zo door’. Je ziet bij deze meneer dat hij in het begin zijn best doet, maar het wordt te veel en hij gaat geen gebruik meer maken van de slimme apparaten in zijn huis. Zo laat hij iemand anders lopen met zijn wandelstok zodat hij toch het bewegingsdoel heeft behaald. Wat we hiervan leren is dat technologie zelf niets oplost. Cliënten en medewerkers moeten zelf de meerwaarde zien van de innovatie en het daadwerkelijk gaan gebruiken.

Go. Daadkracht

Daarna was het tijd om zelf na te denken over de daadkracht. Er waren verschillende workshops te volgen, zoals: Lean, Design Thinking, Agile, Mindmapping, Kwalitatief onderzoek door ervaringen op te halen en klantreis. Bij de workshop Design Thinking door Roos Trooster werd er bijvoorbeeld een Empathy Map gemaakt op basis van een persoon: een zorgmedewerker of een cliënt. De deelnemers vulden in wat deze persoon denkt, voelt, ziet en hoort. Daarnaast werd ingevuld wat deze persoon fijn vindt en waar deze persoon pijn van krijgt. Zo doken we in het hoofd van de zorgmedewerker of cliënt!

Na de workshops was het tijd voor een pauze en natuurlijk het kennismaken met de innovatiedokters. Je kon onder andere kennismaken met de iNurses van Saffier en de virtuele rondleidingen van het ROC. Daarnaast waren er nog veel meer innovatieve projecten.

Panelgesprek

Na de pauze was het tijd voor een panelgesprek. Dagvoorzitter Marita Bossers-Naben vroeg medewerkers Joeke van Santen (Beleidsadviseur Onderzoek & Ontwikkeling bij Saffier), Meryam Smal (iNurse bij Saffier), Nina van der Helm (Projectmanager Innovatie bij Cardia) en Susanne van der Valk (WelThuis) alles over de innovaties in hun werkveld en de noodzaak voor onderzoek daarbij. Ze vertelden over de diverse innovaties binnen hun werk en hoe ze dit aan hebben gepakt. Joeke legde uit wat het belang is van onderzoek en te innoveren op basis van het probleem dat bewoners, cliënten en medewerkers ondervinden. Praktijkgericht onderzoek naar de inzet van opties en het gebruik van data helpt om duurzame innovatie mogelijk te maken. Het was interessant om vanuit verschillende invalshoeken te horen over de innovaties binnen de zorg. Meryam vertelde over de pilot van Saffier met het ROC Mondriaan waarin een Learning Community wordt opgezet waarin leerlingen worden opleid om te werken met innovaties door vooral ook eerst zelf onderzoek te doen naar….innovaties!

Na de panelgesprekken was het tijd voor Cathy van Beek om als laatste spreker ons mee te nemen in de wereld van de mensgerichte zorg in een healing environment. Het is uit onderzoek gebleken dat mensen die buiten gaan wandelen tijdens de lunch minder kans hebben op een burn-out dan mensen die dit niet doen. Cathy laat een filmpje zien van een mevrouw die laat zien hoeveel afval er is gebruikt bij haar operatie. Hoe kan dit anders?  Hoe kunnen we dit veranderen door middel van een innovatie? Cathy laat ons nadenken over dit onderwerp. Cathy neemt ons ook mee naar een stukje bewustwording en kennis. Hoe maken we onze omgeving bewust van dit healing environment en welke kleine dingen kunnen wij morgen al veranderen? Cathy sluit af met: ‘Beloftes, beleid en daden!’

Het was een inspirerende middag. Op naar volgend jaar!

Het was een inspirerende middag. We bedanken Planetree voor het organiseren van dit zorgfestival. Daarnaast willen we alle sprekers, de innovatiedokters, museum Beeld & Geluid in Den Haag en de Community of Practice bedanken voor deze middag. Het festival was mede mogelijk gemaakt door CZZorgkantoor.