Home Pilot Samenzorg De samenzorg verloopt goed: hoe houden we dat vast

De samenzorg verloopt goed: hoe houden we dat vast?

Vaak besteden we pas aandacht aan de samenwerking als er iets niet gaat zoals we willen. Toch is het belangrijk om ook aan de samenwerking te werken als die goed verloopt. Je wilt namelijk dat de samenwerking ook in de toekomst goed blijft. Het vasthouden van wat je hebt, vraagt om gerichte aandacht. Hier geven we je een paar handige tips en inspiratie.

Tips

Neem de samenwerking niet voor lief

Dat wat goed gaat, nemen we vaak genoeg voor lief. Daarmee lopen we het risico het kwijt te raken. Sta daarom regelmatig eens stil bij de samenwerking en wat je daarin waardeert. Door je waardering te uiten laat je de ander weten dat zijn of haar inspanningen worden gezien en op waarde worden geschat. Voor de ander hoeft het niet altijd duidelijk te zijn dat jij hem of haar waardeert. Daarom is het fijn daar expliciet aandacht aan te geven. Bedenk dan dat er niet één goede manier is om je waardering over te brengen. Geef een oprecht compliment, stuur iemand een kaartje, koop een cadeautje of organiseer een activiteit of evenement om de ander te bedanken. Bij het onderdeel ‘handige informatie en instrumenten’ staan handvatten om dit te doen.

Houd de aandacht vast

De aandacht voor iets dat goed gaat kan na een tijdje verslappen. Daar kunnen allerlei begrijpelijke redenen voor zijn, zoals een volle agenda. Wat heb jij nodig om regelmatig stil te blijven staan bij de samenwerking? Moet je er bijvoorbeeld tijd voor vrijmaken? Vind je het fijn als een vriend of familielid soms naar de samenwerking vraagt? Of als het onderwerp terugkomt in overleggen? Probeer voor jezelf te bepalen wat jij nodig hebt om aandacht vast te houden. Vraag waar nodig hulp van anderen of van de zorginstelling.

Vorm een beeld van wat er goed gaat en waarom

Het vasthouden van een fijne samenwerking vraagt om inzicht in wát er precies goed gaat en waarom. Door hier een beeld van te vormen, weet je beter waar je in de toekomst extra aandacht aan moet besteden. Stel dat jullie regelmatig een kopje koffie samen drinken en elkaar daardoor beter leren kennen. Daardoor vertrouw je elkaar; iets wat je echt waardeert. Dan weet je dat het voor de toekomst belangrijk is om dit te blijven doen. Je kunt natuurlijk in je eentje nadenken over de vraag wat er goed gaat, maar het is nog beter (en leuker) om dit samen met je samenwerkingspartner(s) te doen. Op die manier weten jullie waar jullie samen in de toekomst aan willen blijven werken.

Geef specifieke positieve feedback

Deze vorm van feedback is erop gericht om gedrag te stimuleren dat je waardeert. Dat doe je door positieve feedback te geven op iemands gedrag waarbij je zo concreet en specifiek mogelijk probeert te zijn. Je zegt dan bijvoorbeeld niet: “Wat fijn dat je zo’n aardig persoon bent” (want dat blijft nog erg algemeen en gaat niet over gedrag), maar eerder: “Wat fijn dat je altijd vraagt naar mijn mening bij een belangrijke beslissing in de verzorging van Piet”.  Wat deze feedback nóg sterker maakt, is door het te verbinden aan een doel of waarde in de samenwerking. Bijvoorbeeld: “Doordat je altijd vraagt naar mijn perspectief, krijg ik het gevoel dat mijn kennis over Piet en wat hij wil serieus wordt genomen en dat de zorg voor Piet verbetert.” Op deze manier vergroot je de kans dat de ander ook in de toekomst het gedrag zal vertonen, omdat hij/zij weet waarom het belangrijk is.

Handige informatie en instrumenten

Waarderend interviewen

Dit is een instrument dat breder wordt ingezet wordt voor samenwerkingen, maar ook in de context van de samenwerking tussen cliënt, professional en mantelzorger. Hierbij interviewen mensen elkaar vanuit de vraag wat er goed gaat in de samenwerking. Het instrument biedt een instructie op zo’n interview te kunnen voeren.

Bekijk deze link voor meer informatie.

Techniek specifieke positieve feedback

Voor meer informatie over positieve gerichte feedback, lees je hier een uitgebreide uitleg van de techniek: De kunst van het feedback geven | ZINZIZ